3 tips forbedre opad bakke løb

3 tips til at forbedre dit løb opad bakke!

av Kenn Løkkegaard

Nu har jeg efterhånden fået en god del erfaring i at løbe i terræn og især i bjergene, både opad og nedad. Jeg tænkte derfor, at jeg ville dele ud af mine erfaringer og give lidt tips til dig, som ønsker at blive lidt hurtigere og mere effektiv opad bakker, skråninger og fjeldsider. Udover mine egne erfaringer, så har jeg også læst en del omkring løbetekniker på internettet og kommet frem til 3 tips, som jeg føler fungerer rigtig godt for mig.

Men allerførst, det at løbe opad kan være noget så grusomt og ubarmhjertelig.

Det kan godt være at du har hørt noget andet fra andre. De sociale medier floreres af professionelle løbere (eller af «normale» mennesker med korttids hukommelse) som påstår, at det at løbe opad stejle bakke, fjeldsider og andet er «fantastisk» eller «episk». Men jeg kan fortælle at ingen billeder, selv ikke de mest smukke og fantastiske billeder fra fjeldtoppe, kan skjule sandheden; hvis vi var skapt til at «løbe opad», så ville vi alle veje ca. 60 kg. og være født i en lille hytte i de spanske fjelde ligesom Kilian Jornet.

Tyngdekraften kan være en «bitch», men i stedet for at gøre det til en negativ ting, så kan du lære at gøre den til din ven. Og det er netop det jeg har prøvet at gøre, ved hjælp af mine 3 tips, som skal gøre det det lettere for dig at løbe opad og måske endda gøre det sjovt!

  1. Læn dig forover

    Fokusere på at læne dig forover når du løber opad. Udnyt og brug momentummet som nu er placeret foran dig til din fordel. For nogle løbere kommer det helt naturligt. Du har måske lagt mærke til, hvordan de professionelle løbere nærmest «kysser» sporet/stien til konkurrencerne når de løber opad fjeldsiderne. Hvordan kan jeg få det samme flow og «danse» mig opad fjeldsiderne tænkte jeg? Allerførst er det vigtigt at du kigger ned på jorden foran dig. Dernæst, «tilt» dit tyngdepunkt fremad, så din krop «sigter» og spejler sig mod skråningen under dine fødder. For eksempel hvis skråningen hælder 10 grader opad, så prøv at tænk at du skal læne dig 10 grader fremover. Hvis skråningen er endnu stejlere, så læner du dig mere fremover.Hvis du løber med denne teknik, så skal du forestille dig dine ben som redskaber, som skal holde dig fra at falde og slå ansigtet mod jorden, i stedet for ben som «stempler» jorden hårdt skridt for skridt.
    Hvert skridt vil, mens dit momentum læner sig fremover, «bære» dig opad bakken, skråning eller fjeldsiden, blot ved at holde denne her fremoverbøjet position/bevægelse gående.

  2. Slap af

    Spændingen og syren som opstår i kroppen og benene når du løber opad gør, at hvert skridt føles utrolig hårdt og tungt, som oftest resulterer i at du begynder at gå længe før du ønsker det. Det at slappe af er i sig selv let. Men hvordan kan jeg overføre det til løb? Allerførst og vigtigst af alt, så må du fokusere og lære at løsne op for benmusklerne hver gang benet ikke har kontakt med jorden. Denne her trin-for-trin cyklus af kontakt-løsne-kontakt-løsne vil «forsinke» ophobningen af træthed og syre i benene, og giver dig muligheden for at presse dig selv endnu mere. Derudover må du, mens du læner dig fremover, koncentrere dig om at slappe af i lænden, så mest mulig spænding frigives. Dette er vigtigt, for en let fremoverbøjet holdning kan hurtigt blive påvirket af en anspændt lænden, som resulterer i at du løber for oprejst så snart chancen byder sig. Sidst men ikke mindst, så prøv at slappe af i dine armmuskler, og anstreng dem mindst mulig. Bare lad dem hænge og «dingle» på siden som om de er ubrugelige. Lige så meget som armene er en vigtig del af løb, så bør gode opad-bakke-arme-sving føles som et par våde nudler der går frem og tilbage på din side.

  3. Vandre med et formål

    Vandring er den helt store hemmelighed i trailløb verdenen. Du ser næsten aldrig et billede af nogen der går i et trailløb magasin. Men ligesom vi alle går på toilettet og laver nr.2 men aldrig snakker om det, så vandrer alle trailløbere, også de bedste løbere. Med det sagt, så skal det også siges at der er en enorm stor forskel på hvordan folk vandrer. Og netop den forskel kan forvandle noget som er hurtigt og effektivt til noget som er spild af tid. Så derfor spørger jeg, hvordan kan du vandre med et formål? Først, ligesom når du løber opad, så må du læne dig fremover, nok endnu mere end når du løber. Når jeg power-walker opad fjeldet, så føles det næsten som om at jeg går med kroppen parallelt med jorden, så fremoverbøjet går jeg til tider. Og det er selvom jeg nok ikke er i nærheden! Dernæst skal du nu, modsat af når du løber opad, fokusere på at bruge dine arme aktivt. Den ideelle placering af hænderne er på lårmusklerne. Når du vandrer, så skal du bruge dine arme til at skubbe/trykke benene ned igen efter det de har trådt fra jorden, på den måde aflaster du benmusklerne og giver dem et gratis «lift».En alternativ måde at løbe opad på og for at få det maksimale og mest effektive ud af din vandring, ville være at kombinere de to stilarter. Ligesom det er hårdt at løbe opad bakker, så er power-walking/vandring også hårdt. Hvis du mikser de to ting med hinanden, så vil du være i stand til at gå længere i en højere fart. Ikke dårligt vel? Mit fortrukne miks er 15-20 sek. løb og 20 sek. vandring, men der er ikke noget facit her, det er bare med at prøve sig frem og finde den stil der passer én selv.

Jeg håber disse tips var til hjælp. Prøv dem af, og jeg kan næsten garantere at du vil elske at «klatre» opad bakker, fjeldsider og skråninger i fremtiden. Eller i hvert fald, med din nye op-ad-bakke hastighed, så vil lidelsen og smerten gå over lidt hurtigere.

Skriv gerne i kommentarfeltet hvis du har andre gode tips til emnet, det kunne være fedt at høre fra andre og deres egne erfaringer og tips.

You may also like

Skriv en kommentar