Hjem Fjelltur Blåheia 766 moh. – stadig mye snø igjen

Blåheia 766 moh. – stadig mye snø igjen

av Kenn Løkkegaard
Glad for at nå toppen.

I dag var jeg på Blåheia 766 moh. på Hinnøya. Det er første gang at jeg har gått og vært på toppen, mens det fortsatt ligger mye snø igjen. I øyeblikket passer jeg på knærne og prøver ikke å overanstrenge de ved å ta harde økter. Derfor tar jeg slike fjellturer i forholdsvis rolig tempo og bare nyter omgivelsene og naturen. Kanskje vel litt for mye, for pulsen kommer ikke nært så høyt opp som jeg er vant til.

Bare å følge ryggen opp

Blåheia er en utrolig lett fejlltur å gå. Selv om det ligger en del snø igjen, så er Kollen 302 moh. (en liten heia på veien) så velbesøkt at snøen er hard og fin å gå på. Fra Kollen stoppet stien og jeg måtte lage min egen løypa resten av veien opp.

Selv om det er en del snø igjen på fjellet, så var ryggen opp til toppen delvis fri for snø.  Jeg gikk skiftesvis i snø og på sten jo tettere jeg kom toppen.

Is under den lette snø

Da jeg var 100 meter fra toppen tokk jeg ekstra store pigge på under skoen. Det var noen partier hvor det kun lå 10-30 cm. snø, men under var det isdekke, som gjorde det utrolig glatt til tider. Men har du pigge under skoene går det bare fint.

Blåheia - lett skuffet over at jeg måtte snu

Hadde planer om å gå ned på baksia

Til dagens fjelltur hadde jeg tatt med min isøkse, da jeg gjerne ville prøve å gå ned på baksia av Blåheia. Da jeg kom til toppen, lå det masser av snø og det var vanskelig å se, hvor grensen mellom  fjell og «ikke-fjell» var på min høyre side. I tillegg var hældning (på fjellsiden) på min venstre side litt for stor i forhold til fare for snøskredd, så jeg valgte å snu. Ingen grunn til å ta sjanser. Jeg tok også et par stikkprøver i snøen for å se hvor dyp snøen var, og den var ennå ganske dyp.

Jeg har vært på Blåheia massevis av ganger, men kun i sommerperioden hvor det ingen snø er. Det er dog så lenge siden, at jeg følte meg usikker på hvor langt oppe på «ryggen» jeg kunne gå, før jeg kom på «feil side av snøen». Problemet med denne topp er, at jeg ikke kunne se toppen fra en vinkel så jeg kunne få se, hvor langt ut snøen hang fra fjellet.

Her kan du se bilder og lese om fjellturen under sommerperioden: «Morgenløp på Blåheia 766 moh.«.

Ned i høy fart med 1. klasse utsikt

Turen ned gikk som en lek og jeg kunne ikke la vær med springe ned i høy fart i den fine snø. Her var det bare å nyte en 1. klasse utsikt til Sortlandssundet, med Galten og Sigerfjorden på min venstre hånd, og Strandheia og Kvalsauktinden på min høyre hånd.

Rett før jeg kom til Kollen, møtte jeg en mann med ski på ryggen. Han skulle til toppen og stå på ski ned i dalen (mot Osvolldalen). Må være en herlig opplevelse! Så lenge jeg ikke eier et par ski selv, så må jeg «nøyes» med å bruke benene til å komme ned igjen i snøen.

Lenke til dagens fjelltur rute: http://www.movescount.com/nb/moves/move155667770

På vei ned fra Blåheia

You may also like

Skriv en kommentar