Nytt år, nye muligheter - Blåheia Kenn Løkkegaard

Nytt år – nye muligheter for å nå toppene

av Kenn Løkkegaard

Å gå inn i et nytt år er som å stå på en fjelltopp og se utover. Der nye muligheter ligger som et hav av nye topper å bestige. Det er lite som slår akkurat denne følelsen!

Sett deg oppnåelige delmål

Du er kanskje en av dem som gikk det nye året i møte med forsetter om å komme deg opp på så mange fjelltopper som mulig? Det er bra å sette seg nye mål, men det er ikke nødvendigvis så lurt å ta for hardt i med det samme. Man er ofte ekstra entusiastisk i starten, men det går gjerne ut over gjennomføringsevnen hvis man starter for hardt, uansett hva målet er. Derfor, for å nå det store målet, bør du sette deg små delmål som du vet du kan nå, selv når motivasjonen har en laber dag. Husk at du trenger ikke løpe opp alle toppene på en gang. Har du dårlig treningsgrunnlag, så la den første toppen være den laveste, og bestig den i et tempo som føles riktig for deg.

En sunn sjel i et sunt legeme

Studier viser at det er hold i ordtaket «en sunn sjel i et sunt legeme». Jeg har før skrevet om hvordan hjernen påvirkes av å komme seg ut i naturen – at bekymringer du har blir målbart mindre av en tur ut i skog og mark. Det å bevege seg mer ute i naturen gir ikke bare god og målbar effekt på psykisk helse, men også på konsentrasjonsevnen. Det skal ikke mer til enn to timers aktivitet i uka før du merker forbedring. Hvordan du trener spiller liten rolle. Dette kan du klare med små grep som for eksempel å bytte ut bilen med å gå eller sykle til jobb, butikken eller andre ærender. Klarer du det, vil du raskt merke at du orker mer, og du kan øke på med lengre treningsøkter etterhvert.

Husk å ha det gøy - Kenn Løkkegaard

Ikke glem å ha det gøy

Å kombinere mosjon og frisk luft med ren underholdning og fornøyelser lar seg ikke bare lett gjøre – det er lurt også. Hvis du trener mye, bør du sørge for at kroppen får nok hvile mellom treningsøktene. Av og til er det viktig å bare la seg underholde helt uten særlig mange andre formål enn å ha det gøy – mange liker å spille online casino spill Norge, for eksempel, mens andre helst vil ligge i sofaen og «binge» en serie på Netflix, lese ei bok eller ta en tur på kafe med gode venner. Her er det bare din egen personlige smak som bestemmer. Dette gjelder også deg som ikke har så godt treningsgrunnlag, for det er lett å bli overtent og ta i for hardt når du starter opp. Da kan du også lett pådra deg belastningsskader, og faren for at du går fort lei og ikke klarer å gjennomføre øker. Så det med fysisk såvel som mental restitusjon bør du absolutt prioritere.

Sola har snudd, og vi går sakte, men sikkert mot lysere og varmere dager. Året er fremdeles ungt, og du har all verdens muligheter til å nå de målene du har satt deg for 2019. Pass på at du når dem i et tempo som passer for akkurat deg.

You may also like

Skriv en kommentar