Til Stortinden 1021 moh. i november måned!

av Kenn Løkkegaard

I november måned tok jeg turen til toppen av Stortinden 1021 moh. inne i Sigerfjorden. Vanligvis tar jeg kun turen til denne fjelltoppen i sommermånedene pga. snø og is i slutten av høsten start vinter.  Det kan gi svært vanskelige forhold. Men i år fikk vi plutselig mildvær i midten av november, og da jeg så at snøen var smeltet fra Stortinden, pakket jeg løpegearet og kjørte mot fjellet.

Til topps uten pigge

Stortinden inne i Sigerfjorden er en av de få fjelltopper i Vesterålen, som er over 1000 meter i høyden. Derfor var det også en fantastisk følelse å kunne løpe opp og ned av det bratte fjell, kun iført vanlige terreng sko på denne tid av året.

Det var kun på de siste 50 meter til toppen, at det lå litt snø og is på stenene. Det ble et kort opphold på toppen, før turen gikk ned igjen. Det begynte å hagle og snø etter kun 5 min. på toppen og vinden var begynt å øke i styrke. Som alltid hadde jeg sjekket værmeldingen innen avgang, så var forberedt på at været ville skifte til det verre.

Jeg har vanligivs ikke noe imot dårlig vær når jeg ferdes på fjellet. Tvert imot kan litt ruskevær være «artig» og gi 10% ekstra «wilderness feeling» til opplevelsen. Med årene er jeg blitt mer erfaren, og skal meget til før jeg snur pga. dårlig vær.

Stortinden i november måned

Kun 2,5 km. til topp!

Som jeg har nevnt tidligere, er Stortinden en av de få fjelltopper i Vesterålen som er over 1000 meter høyt. Det som jeg synes gjør Stortinden ennå mere unik og spesiell, er den korte veien til toppen. Fjellet er så utrolig bratt! Kun 2,5 km. fra havnivå til toppen.

Hver gang jeg tar turen presses benene til det ytterste, og det er ren «syrefest» hele veien til toppen. Når jeg skal ned igjen, kan det til tider være vanskelig å holde farten oppe, når jeg prøver å løpe nedover. Fjellet er så bratt, at jeg hele tiden må fokusere på hvert steg jeg tar, så jeg ikke faller.

I år har jeg været året, hvor jeg har løpet flest høydemeter og lengst distanse på fjellet. Dog var denne fjellturen den eneste i år, hvor jeg har vært over 1000 meters høyden.

Kandidat til «Vertical Kilometer World Circuit»

Innenfor fjelløp sporten finnes det «The Vertical Kilometer World Circut«, som er en internasjonal serie av vertikale konkurranseløp (en skyrunning disiplin), «født» i 2017, som spinn-off av Skyrunner World Series.

Denne sport disiplin arrangeres av the International Skyrunning Federation. Sporten defineres slik: «Konkurranseløp med 1000 høydemeter «klatring» over varierende terreng med en betydelig/bratt stigning, som ikke overstiger 5 kilometer i lengden».

Jeg synes personlig at Stortinden passer helt perfekt inn i «The World Kilometer World Circut»-formatet. Fjellet og turen til toppen oppfyller alle kravene til nettopp denne sport disiplinen. Turen til toppen byr godt variert terreng, med en teknisk avslutning over store sten. I tillegg venter det en spektakulær utsikt fra toppen, til alle som tar turen opp.

Kunne være artig om Stortinden kunne ha vært en del av den serie. Tror jeg tipser arrangørene, bare for å høre om det er en mulighet. Kunne være så sykt kult! Oppdatering følger på dette!

Gullesfjorden sett fra StortindenReinspælen sett fra StortindenUtsikten fra Stortinden

Nedenfor finner du lenker til tidligere innlegg, hvor jeg også var på Stortinden:

Stortinden 1021 moh – et vakkert gjensyn 
Stortind 1021 moh. – En stejl affære! 
Video: Stortind 1021 moh. i Vesterålen

You may also like

Skriv en kommentar