Kenn Løkkegaard løper på fjellet Blåheia i Vesterålen

Hvordan komme i gang med motbakkeløp?

av Kenn Løkkegaard

Motbakkeløp er en svært effektiv og morsom treningsmåte, enten du bare vil komme raskt i form eller konkurrere på høyt nivå. Motbakkeløp som konkurranseidrett oppstod trolig i Skottland tidlig i middelalderen, men i Norge har ikke motbakkeløp som konkurranse blitt veldig populært. Likevel deltar mange i aktiviteten på fritiden for turens og treningens skyld. Her vil du få vite mer om sporten og hva du kan gjøre for å komme i gang:

Hvorfor og hvordan komme i gang med motbakkeløp

Løping i motbakke kan virke avskrekkende på mange, til tross for at det har mange fordeler. Disse fordelene inkluderer forbedring av kondisjon og styrke gjennom større hjertekapasitet og økt muskelstyrke. I tillegg er det lett å variere treningsformen, og er skånsom for kroppen. Det er derfor lett å trene i motbakke selv med en skade. Det er ikke uten grunn at mange atleter som hovedsakelig fokuserer på andre idretter også bruker tid på motbakkeløp som del av sin trening. Det er en god og helhetlig treningsform som kan være nyttig for de fleste, også for de som allerede trener mye.

For en som vil begynne med motbakkeløp lønner det seg å ta det rolig i starten. En god oppvarming med jogging er viktig for å forberede kroppen på den harde økten. Når selve løpet i motbakken begynner, bør du løpe med noe høyere frekvens enn vanlig, med en jevn og god rytme og korte, raske steg. Du vil raskt kjenne at pulsen stiger, noe som er normalt i kupert terreng hvor du trenger økt oksygeninntak. For å gjøre jobben litt lettere lønner det seg å løpe med kraftig armtrekk slik at armbevegelsen hjelper med å «dra» deg opp bakken. Det er også viktig å ha gode sko, gjerne med knotter på sålen for å unngå å miste feste under løpeturen.

Få som vet om nytten av motbakkeløp

Motbakkeløp får dessverre svært lite dekning i mediene. Dette gjør at færre oppdager de store gledene og opplevelsene ved sporten. I dag skriver mediene mest om motbakkeløp i sammenheng med at kjente atleter prøver seg som del av sin trening – ikke på grunn av selve treningsformen. I motsetning får sporter som ski, og fotball tilsynelatende et uendelig antall oppslag årlig, mens sistnevnte også har bettingmuligheter og tippe-tips på ulike nettsider dedikert til sport. Vi kan kun håpe at motbakkeløp vil få like stor mediedekning i fremtiden. Det siste året har heldigvis flere enn noen gang vært ute og gått eller løpt i fjellet som del av sin trening eller ferie.

Fjellandskap i Vesterålen

Digitalt alternativ til konkurranser

Gjennom digitale arrangementer slik som «Hagemann Eventer» har løpere blitt utfordret til å løpe visse lengder hver dag, med noen ekstremt tøffe lengder. Det er et godt og populært alternativ frem til man igjen kan konkurrere på vanlig måte. Nybegynnere kan ta utfordringene som en god oppvarming til fysiske konkurranser.

Det er særlig tre løp som anbefales. Oslos Bratteste, Geiranger frå fjord til fjell og Vikingchallenge. Sistnevnte legger stor stolthet i å kunne kalle seg en av verdens vakreste løp. Det ligger altså ikke bare hard trening bak deltakelse i motbakkeløp, men også et ønske om en fantastisk opplevelse. Forhåpentligvis vil flere få muligheten til å oppdage denne fantastiske sporten i årene som kommer.

You may also like