Motbakkeløping på Saltberget

Kom i form med motbakkeløping

av Kenn Løkkegaard

Lite er mer effektivt enn motbakkeløping for å komme i form. Det er utmerket kondisjons- og styrketrening, i tillegg til å være en skånsom treningsform. Motbakkeløping stiller dessuten lite krav til teknikk, så du trenger ikke være en begavet løper fra naturens side.

Hvordan komme i gang?

Dersom du er helt i startfasen med treningen, er det mer enn god nok trening å rett og slett gå i motbakke. Det er særdeles viktig å skynde seg langsomt for å unngå skader. Rolig trening er en viktig del av treningsregimet, selv for rutinerte løpere, og bidrar til forbedret utholdenhet, restitusjon og forebygging av skader.

Motbakkeløping er definitivt en intensiv form for trening, men er samtidig skånsom for leddene og trener hele kroppen. I motbakkeløping gjelder det å varme opp godt, fokusere på korte og raske steg og det er i tillegg lurt å bruke armene til hjelp. Stort mer komplisert er det ikke med teknikken – dersom vi skal tro ekspertene er motbakkeløping kun 5 prosent teknikk og 95 prosent kondisjon. Etter den harde løpeøkten er det også viktig å avslutte med nedtrapping, og husk å ta det roligere i nedoverbakkene, spesielt dersom du sliter med knær- og ryggproblemer. Det er også viktig å variere treningen, den beste oppskriften er en kombinasjon av rolige turer på flatmark så vel som i bakker, intervaller og full sprint, samt litt styrke- og spensttrening. Du må også gjerne inkludere andre treningsformer, dette er lurt for å forebygge tretthetsskader og ikke minst for å holde treningsmotivasjonen på topp.

Løping som grunntrening

Det er ikke mange idretter som ikke stiller et visst krav til kondisjon, og i noen idretter er det naturligvis viktigere enn andre. Løping er, ikke overraskende, en av de beste måtene å forbedre kondisjonen på, og er derfor en naturlig del av grunntreningen til mange idrettsutøvere. Fotballspillere er et eksempel på utøvere somt trenger gode løpeferdigheter. En fotballbane måler som regel mellom 100 og 110 meter i lengden og mellom 64 og 75 meter i bredden. Med elleve spillere på hvert lag og to omganger med 45 minutters spilletid hver kamp, er det et stort område som dekkes til fots. Martin Ødegaard har skapt overskrifter med sine imponerende løpeprestasjoner i Real Sociedad, hvor han er på utlån fra Real Madrid. Han er en sentral spiller for det spanske laget, som på bet365 sin oversikt over sportsspill står med 3,25 i odds for å ende blant de fire beste lagene i Primera División denne sesongen. Med Ødegaard sine ball- og løpeferdigheter ser det lyst ut for laget fra San Sebeastián.

Løping, og spesielt motbakkeløping, er den perfekte treningsformen for å komme i toppform, enten du er mosjonist eller profesjonell fotballspiller i Spania. Ødegaard hadde ikke klart å løpe seg gjennom 90 minutter pluss tilleggstid uten mye løpetrening i grunn.

Kom deg ut i fjellet

Det er ikke akkurat en mangel på bakker i vårt langstrakte land, men lite slår det å bestige krevende fjelltopper med joggesko på bena. For de virkelig eventyrlystne kan det kanskje friste å løpe fra hytte til hytte i Trollheimen? Fjellet byr på vakker natur og variert terreng, noe som utvilsomt vil hjelpe på motivasjonen til de som synes løping kan være litt monotont. Det er ingen fare for å kjede seg i den norske fjellheimen.

You may also like

Skriv en kommentar