Kenn løper på fjellet ved Urtind.

Den viktigste styrken sitter i hodet

av Kenn Løkkegaard

Det sies at løping er nitti prosent mentalt og ti prosent fysisk, og selv om dette kanskje er satt på spissen ligger det en sannhet i ordtaket. Det er ingen tvil om at det kreves styrke for å løpe i fjellet, men det kreves mer enn bare fysisk styrke.

Mental og fysisk utmattelse

Mental trening har ofte gjerne en liten, eller til og med ikke-eksisterende, del av idrettsutøveres treningsregime. Det kan i mange tilfeller være elementet du mangler for å forbedre prestasjonene når det kommer til både trening og konkurranser. De fleste blir slitne mentalt før den fysiske utmattelsen slår inn, og dette lurer kroppen til å tro at den ikke klarer å holde tempoet oppe eller fullføre de siste kilometerne opp til toppen. Det er en sterk forbindelse mellom hodet og kroppen, og dersom hodet ditt klarer å overbevise deg om at du er for sliten eller at du ikke er god nok, følger kroppen raskt etter.

Større fokus på mental trening

De senere årene har det blitt et større fokus på mental trening, både i hverdagslivet og for hobbymosjonister og toppidrettsutøvere. Dette gjelder for alle idrettsgrener, fra løping og sykling til biljard og håndball. En sterk psyke vil også hjelpe deg med å få treningen unnagjort og motivere deg til å stille på startstreken. Dørstokkmila er som kjent den lengste mila, og er ofte synderen som holder deg tilbake. Med mental trening vil du bli mer fokusert, få bedre motivasjon og kontroll over kroppen og ikke minst oppnå bedre selvtillit.

Et eksempel er tidligere landslagsspiller i håndball, Karoline Dyhre Breivang, som uttalte under Mesternes mester at hun tror det er hennes fysiske og mentale styrke som gjorde at hun kom så langt i konkurransen. Denne styrken bygget hun opp på håndballbanen, og resulterte i at hun ble både europamester, verdensmester og olympisk mester. Det norske kvinnelandslaget har alltid gjort det sterkt på håndballbanen, og håndball vil være et populært marked for spill på nettet når EM 2020 braker løs i desember. Trondheim har blitt offisiell vert, og alle kampene i Norge vil bli spilt i Trondheim Spektrum.

Kenn nyter kveldssolen på fjellet

Hvordan kan du trene opp mental styrke?

Det er et hav av god litteratur tilgjengelig på nettet om hvordan du kan trene opp den mentale styrken. Det er ikke én metode som passer alle, men vi har samlet noen råd som kan hjelpe deg med å bli bedre rustet når den mentale utmattelsen forsøker å stikke kjepper i hjulene.

  • Visualisering: Visualisering hjelper deg med å være bedre mentalt forberedt på aktiviteten du står overfor. Visualiser løypa, potensielle utfordringer på veien og ikke minst målstreken.
  • Fokuser på oppgaven: Ikke la deg deg distrahere av tanker som at boden må ryddes eller at kleskurven er full. Nå handler det kun om deg og terrenget.
  • Finn støtte og motivasjon i likesinnede: Dersom du vanligvis trener på egenhånd, kan du ha mye å hente ved å gå sammen med andre løpeglade slik at dere kan pushe og inspirere hverandre.
  • Les faglitteratur om mental trening: Hvis du vil lære mer om mental trening, er det blitt skrevet mye god faglitteratur om temaet. Disse kan enkelt søkes opp på nettet.
  • Oppsøk en mental trener: Stadig flere velger å få hjelp av en mental trener. Dette anbefales spesielt for de som sikter mot toppen.

You may also like

Skriv en kommentar