Kystrevisjon-Nonskollen-Opp-indspurten- foto af Espen Pettersson

Motbakkeløp i Norge og verden – en konkurranseidrett i vekst?

av Kenn Løkkegaard

Motbakkeløp er en relativt ny konkurranseidrett i Norge, på tross av nordmenns lange tradisjoner med gåturer og løp i fjell og bakker. Motbakkeløp er likevel en idrett med lang historie, og det første kjente løpet foregikk i Skottland rundt år 1050, uten at det ble spesielt populært før på 1800-tallet. På tross av økende popularitet er det likevel en liten idrett. Hvordan kan den vokse i Norge og ellers i verden i fremtiden?

Kenn på Møysaltur i Vesterålen
Foto: Sebastian K. Jacobsen

Motbakkeløp mer populært i Norge de siste årene

Siden begynnelsen av 2000 tallet har antallet motbakkeløp som har blitt arrangert i Norge vokst fra 5 til over 100 i 2009. Faktisk er idretten i dag Norges raskest voksende i popularitet, og fra 2005 har det også blitt arrangert norske mesterskap med Norsk friidrettsforbund som ansvarlig arrangør. I dag er de fire mest kjente motbakkeløpene vi har Oslos Bratteste, Geiranger frå fjord til fjell, Skåla 1848 meter rett opp, og Stoltzekleiven Opp. I sin markedsføring fokuserer mange løp slik som Vikingchallenge på å være vakrest, tøffest, eldst eller liknende. Det gjør motbakkeløp kanskje like mye til en opplevelse, som en konkurranse, noe vi som liker å løpe i fjell vet godt. Dette vil sannsynligvis også bidra til å trekke flere løpere i fremtiden.

På tross av den økende populariteten til sporten fokuserer de aller færreste utøverne utelukkende på motbakkeløp som sport, og det behandles i stor grad som en tilleggsidrett. Noen av de store norske navnene innen motbakkeløp i Norge er orienteringsløperen Jon Tvedt, ildsjelen Christian Prestegård og Europamesterne Johan Bugge og Stian Øvergaard Aarvik, men for de fleste som ikke selv driver med motbakkeløp er dette ukjente navn. Andre nasjonalt kjente idrettsstjerner har også prøvd seg i motbakke, slik som Jakob Ingebrigtsen og Therese Johaug. Slike trekkplastre er med på å sette motbakkeløp på kartet for alvor, selv om utøverne ikke utelukkende fokuserer på bakkeløp.

Motbakkeløpet Hallartinden Max i VesterålenFoto: Kolbjørn Hoseth Larssen

Mer populært med økt mediedekning

På tross av mer popularitet er motbakkeløp altså i stor grad en nisje, og mangler internasjonal anerkjennelse. Mer internasjonalt populære sporter slik som fotball, ski, basket og håndball produserer mye dekning i medier gjennom kamper som spilles, eller renn verden rundt. For eksempel diskuterer etablerte tippeselskaper slik som bet365 Premier League tips og nyheter for et publikum i mange land. Med liknende tilbud for motbakkeløp i fremtiden er det potensiale for at sporten også kan bygge opp anerkjennelse og popularitet. Det vil gi uendelig flere muligheter til motbakkeløpere som ønsker å hovedsakelig satse på denne idretten.

Man kan se at det går riktig vei. Med den økende populariteten de siste årene skrives det allerede mer om motbakkeløp i nisjemagasiner om sport, slik som Kondis.no. Slik mediedekning er altså en viktig bidragsyter til kjennskap til idretter, både blant folk og annonsører. Man har tidligere sett i andre sporter slik som darts at økt dekning på internasjonal TV har ført til stor popularitetsvekst. Vi som er interesserte i løping kan med andre ord trolig se frem til at også løping vil bli vist mer på TV og få oppmerksomhet i årene som kommer. Det er en utvikling som blir spennende å følge med på.

You may also like