Kenn løper på Breielvtinden i Vesterålen.

Sykkelen som verktøy i løpetreningen

av Kenn Løkkegaard

Variasjon i treningen er viktig uansett hvilken sport du utøver, men husk samtidig at dersom du vil bli en dyktig fjelløper må størstedelen av treningen være av den spesifikke sorten.

Selv om du kanskje skulle tro at sykling og fjell-/terrengløp ikke har så mye med hverandre å gjøre, kan sykkelen være et naturlig verktøy å implementere i treningen til en løper. Det er imidlertid viktig å understreke at syklingen ikke må erstatte løpetreningen. Du blir ikke en dyktig løper uten å løpe, men sykkelen kan være et utmerket supplement i den daglige treningen og være med på å forbedre effekten av den øvrige treningen.

Kenn løper på Breielvtinden i Vesterålen.

For eksempel har sykling mange funksjoner i den anaerobe treningsdelen. Sykler du på tyngre gir i oppoverbakker vil du oppleve at treningsformen er med på å forbedre styrken i benene. Stående sprint i korte intervaller er trening med høy puls og en god måte å forbedre hastighet og frekvens på, mens lengre turer har god effekt på utholdenheten. Terreng- og fjelløping er nemlig en treningsform som krever stor utholdenhet i rompe, lår- og leggmuskulatur, og på en terrengsykkel er det nettopp disse muskelgruppene som belastes.

Terrengsykling har vært en inngang til større, internasjonale idrettsscener for flere av dagens sportsstjerner. Én av dem er den colombianske sykkelrytteren som vant sommerens Tour de France, Egan Bernal. Nå kan det godt være at det er flere likheter mellom landeveissykling og terrengsykling enn mellom sykling og løping, men det er likevel ikke tilfeldig at mange ultra- og terrengløpere bruker sykkelen aktivt i treningsarbeidet deres. Egan Bernal er for øvrig favoritt til å forsvare sin Tour de France-triumf neste sommer. Hos bet365 får du 4 i odds på Bernal, det samme som på Chris Froome.

Sykkel som restitusjon

Også i perioder hvor du som løper er skadet eller overbelastet kan sykkelen være perfekt til likevel å få passet treningen. Når du sykler slipper både sener og ledd for den konstante belastningen og slitasjen som kommer fra slagene hver gang foten treffer bakken. Mindre belastning fører også med seg en kortere restitusjonstid. Løping i terreng er en trening- og konkurranseform som fører til opphoping av melkesyre i muskulaturen, og da kan en sykkeltur være en god måte å sikre blodomløp til ømme muskler dagen(e) etter.

Terrengsykling

I tillegg til effekten gjennom trening og restitusjon kan sykkelen også brukes til mer praktiske formål. Velger du terrengsykkelen til å restituere er du også sikker på å komme ut i naturen og oppleve noe av det samme som det løpeturene dine i terrenget gjør. På sykkelen kan du naturligvis dekke større områder enn det du klarer med løpeskoene på, og slik har du mulighet for å utforske nye områder og nye, potensielle løperuter. Noe av årsaken til at du har valgt å løpe på fjell eller i terreng er trolig også naturopplevelsene som følger med, og i det henseende kan sykkelen hjelpe deg med å oppdage perler som kan gjøre løpsopplevelsen din enda bedre ved neste anledning.