Tips til terrengløping

Tips til utstyr for deg som vil begynne med terrengløp

av Kenn Løkkegaard

Det som er så flott med å løpe ute i naturen er at du får trent både kropp og hode på samme gang. Når terrenget er ujevnt får du trent flere muskler og i tillegg vil naturen og den friske luften gjøre godt for et slitent hode. Dersom du opplever mye stress i hverdagen, kan det å komme seg ut på denne måten være gull verdt.

Når du kommer hjem kan du med god samvittighet slenge deg ned på sofaen og slappe av med litt underholdning, mens kroppen restituerer seg etter økten. En liten runde på et nettcasino kan væere hyggelig avkobling. Flere av dem tilbyr også free spins når du registrerer deg. Disse kan du bruke på automater, som blant annet Northern Sky der du kan nyte nordlys og vakker natur.

Viktig med gode sko å løpe i

Selv om det finnes et stort utvalg av treningstøy, sko og annet utstyr, så er det heldigvis ikke så mye du trenger for å komme i gang med terrengløp. Noe av det aller viktigste er faktisk det du har på beina.

Å løpe ute i terrenget og i fjellet krever en annen type sko enn når du løper på asfalt. Terrengskoene du velger bør ha grove såler, eventuelt med knotter, slik at du får feste i underlaget og ikke sklir. Det er også smart med sko som har forsterkninger foran ved tærne. Siden føret ikke alltid er tørt, bør skoene være i et smussavvisende materiale. Det finnes også sko som er vanntette, eller du kan kjøpe skotrekk til bruk om vinteren. Da holder du føttene tørre.

Dersom vi holder oss til føttene så er det er en god idé å velge lange løpestrømper. Da beskytter du leggene mot rifter og sår og når du løper om sommeren vil de også beskytte leggene mot mygg og knott. Om vinteren, for eksempel, kan du bruke tynne ullsokker over løpestrømpene for å holde på varmen.

Tips til treningstøy

Når du skal velge treningstøy er det viktig at du velger noe som du synes er komfortabelt å ha på. Treningsbukser eller tights finnes i flere lengder, og i ulike materialer. Det er viktig å ikke velge tøy i bomull, da dette blir veldig tungt og kaldt når det blir vått. Det transporterer heller ikke svette spesielt bra, og det betyr at det fort kan bli veldig ukomfortabelt.

I den kalde årstiden bør du velge ull innerst mot huden samt ha et isolerende mellomlag av ull eller fleece. Sørg for at løpejakken din er vind- og vannavvisende og at den er laget av et materiale som puster. Gå for flere tynne lag. Det isolerer og du kan kle av deg underveis om det blir for varmt.

Terrengløping på Langøya - Kenn Løkkegaard

Smått og smart

Hansker er en liten men smart detalj når du løper i terrenget og møter på skrenter, skarpe knauser eller et tornekratt, eller bare fryser på fingrene. En tynn lue om vinteren eller en kaps om sommeren som skygger for sola, kan gjøre løpeturen mer behagelig. En tynn hals eller buff er fornuftig når det er kaldt og surt og det kan brukes som pannebånd.

Ekstrautstyr:

  • GPS-klokke for deg som liker å følge med på høydemetre, lengde og andre data
  • Truger eller staver gjør det lettere å komme seg frem samt holde balansen om vinteren
  • Hodelykt om du løper når det er mørkt
  • Drikkebelte med plass til telefon, vann og en sjokoladebit

You may also like

Skriv en kommentar