Utfordre deg selv med terrengløp

Utfordre deg selv i naturlige omgivelser med terrengløp

av Kenn Løkkegaard

Terrengløp har økt i popularitet de siste årene, både som konkurransegren og som mosjonsidrett. Stadig flere finner gleden i sportsgrenen på ulike nivå, og det er en flott måte å oppleve naturen på samtidig som man får utfordret seg selv. Og foruten selve naturopplevelsen, gir terrengløp flere gevinster enn økt fysisk utholdenhet og styrke.

Strategiske overblikk og taktiske valg

Terrengløp er så mangt, og selv om det først og fremst blir assosiert med fysiske ferdigheter blir du også utfordret på flere plan.
Strategi og taktikk er vel noe man helst forbinder med idretter som fotball eller sjakk i disse VM-dager, men det er også viktig i terrengløp. Uansett hvilket nivå du er på, må du kunne foreta gode vurderinger når du for eksempel skal løpe opp eller ned en bratt, ofte steinete og glatt fjellside. Det handler om å få et raskt overblikk over hvordan du skal angripe utfordringene ved å lese terrenget og ta gode valg av rute.
I terrengløp, som i andre idretter som krever god fysisk utholdenhet, går taktikken også ut på hvordan du porsjonerer ut kreftene dine undervegs. Det er lett å bruke for mye energi i de bratte motbakkene, og under hele løpet må du velge riktig løpeteknikk for å spare krefter ut fra omgivelsene. På https://www.utemagasinet.no/ kan du lese om hvordan du finner flyten i terrenget.På den måten blir du hele tiden utfordret til å tenke kjapt over valgene du må ta underveis, noe som kanskje kan være bra for deg som har vanskelig for å ta valg i dagliglivet?

Konsentrasjon og rekreasjon

En terrengløper på toppnivå må fremfor alt ha god kondisjon og teknikk, men når du løper ute i ulendt terreng, må du også være til stede i det du gjør rent mentalt. Hvis du ikke holder fokus på det du skal gjøre, kan du i verste fall foreta en feilberegning og havne hodestups nedover en fjellside. Og en ting er sikkert – man vinner ingen terrengløp hvis man ikke er maksimalt konsentrert.
Som den tyske sjakkspilleren Guru Bella sier om sjakk i et intervju på https://www.mrgreen.com/no/, blir du tvunget til å konsentrere deg om det du har fremfor deg og sette alt annet til side, noe som så absolutt også gjelder for terrengløp. Det blir lettere å glemme alt som skjer rundt deg, og nettopp derfor fungerer det å løpe ute i skog og mark like godt som rekreasjon som mosjon.
Når du har for mange bekymringer, kan du oppleve at de på mystisk vis blir mindre eller rett og slett borte når du er ute i naturen. Dette er ikke bare en følelse du får, det er fysisk målbart!
https://www.aftenposten.no/ kan du lese om at forskeren Gregory Bratman ved Stanford University har nemlig påvist i en undersøkelse at blodgjennomstrømmingen til den delen av hjernen som er mest aktiv når vi bekymrer oss er mye lavere når vi er ute i naturen. Så det er faktisk målbart at naturen har en positiv effekt på menneskesinnet.

Det finnes så mange grunner til å drive med terrengløp – uavhengig om du velger å konkurrere mot deg selv eller mot andre. Her finner du nok av både utfordringer og fordeler, så få på deg løpeskoene, senk skuldrene og nyt naturen!

You may also like

Skriv en kommentar